lördag, september 18, 2010

Första kejsarens armé


En tur till huvfudstaden för att beskåda delar av Qin-dynastins första kejsares gravarmé. Första gången utanför Kina och min enda chans att få en glimt av underverken då Riddaren totalvägrar resor till länder med diktaturer. En säregen upplevelse att se dessa välgjorda figurer som är ca 190cm långa. Det vill säga av övre medellängd med dagens mått mätt, med dåtidens mått mätt måste de varit gigantiska. Vilket var meningen, armén som vaktade kejsarens sista viloplats skulle vara stor och skräckinjagande. Med i utställningen fanns, förutom de tio terrakottasoldaterna, en mängd föremål ur kejsargravar från Han-dynastin. Även där fanns arméer men av lite mindre storlek (ca 1m höga) samt boskap och tjänare. Rekomenderas varmt ett besök.

3 kommentarer:

  1. Roligt att paketet uppskattades. Jättespännande utställning med Terrakottaarmén. Den skulle jag verkligen vilja se! /Pumlan

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack så jättemycket för den underbart fina stickpåsen med innehåll! Vilket arbete du har lagt ner på den - jag är alldeles imponerad.
    Roligt att få upptäcka din blogg. Det måste ha varit fantastiskt att få se denna omtalade terrakotta-armé.
    Önskar dig en god fortsättning på hösten, med hantverk och annat trevligt som man kan sysselsätta sig med.
    Varma hälsningar
    Maria
    (santsomgormigglad.blogspot.com)

    SvaraRadera
  3. Maria: Kul att du tyckte om den, visst blir man glad av tyget :) Terrakotta-armén var absolut en otrolig upplevelse.

    SvaraRadera