tisdag, juni 22, 2010

Vad är väl en bal på slottet?

Till en så stor och viktig dag krävdes självklart nya kläder. Två, nästintill kompletta dräkter från 1340 skapades (nästan eftersom Riddaren redan ägde bältesväska, stövlar och brokor). Från nya linkläder, ny vit coif och hosor, till klänningar, jacka och en påsmössa. Inspirationen hittades i diverse 1300-tals manuskript. Klänningarnas skärningar bygger nästan uteslutande på herjolvsnäsfynden.




Klänningen, komplett med knappar och den 4m långa fållen, är baserad på herjolvsnäs no 41 och sydd i sidendupoint. Siden var inget vanlig klädesmaterial, det är jag medveten om, men å andra sidan så var det här ingen vanlig dag. Surcoten är baserad på en blandning av herjolvsnäs no 41 (den långa fållen) och herjolvsnäs no 38 som har fickslitsar och 30cm långa ärmar. På de ärmarna la jag till tungor, de finns bildfynd på fleratlet sånna plagg. Surcoten är sydd i tunn kypert, tungorna och fickslitsarna är fodrade med en kypertvävd siden/ull blandning. Båda plaggen har dekorativa snoddar vid halslinningen, surcoten har även dessa snoddar vid tungornas och fickslitsarnas kanter.
Riddarens jacka är en mi-parti konstruktion i samma sidendupoint som min klänning. Komplett med knappar framtill och längsmed båda ärmarna, självklart har den svarta ärmen svarta knappar och den gula ärmen har gula. Fållarna är prickstickade med gult silke på svart botten respektive svart silke på gul botten. Längsmed framkanten och halslinningen har jackan dekorativa snoddar i gult och svart silke. Påsmössan är vändbar, här buren med den gula yllesidan utåt, och sydd i tunn kypertvävd ull och dupiont siden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar