torsdag, september 15, 2011

Allmogemarknad



Helgen som gick var den årliga allmogemarknaden i Jönköping, förra året prioriterade vi Skillebyholms höstmarknad och Söderköpings medeltidsmarknad (som ligger samma helg) men i år blev det en tripp ner till tändstickslandet istället.

Jag hade tidigare bara hört gott om marknaden men blev ändå synnerligen positivt överraskad. Hög standard, många udda knallar och fin miljö. Men sedan är det så mycket lättare att hitta fina miljöer till en 1800-tals marknad än till en medeltida- eller renässansmarknad. Tyckte det var extra trevligt med marknadssnutten som visade (och sålde) djur av gamla hederliga allmoge raser. Marknaden är väl värd både ett och flera återbesök.

I år följde det mest med garn hem, både växtfärgat och från Värmlandsfår, och fyrtal i dräktsnålar från mannen som säljer nålar till handelsgillet (samt lite ätbart, ingefärskarameller har ingen dött av än). Nästa år planeras att strosa extra bland antikvitets bodarna och besöka mannen som pressade mandelformar.


tisdag, september 13, 2011

Bittra rötter



Under sommaren har vi fått låna en paviljong av ett par vänner. Det har varit en total livräddare eftersom vår egen inte blev klar i tid. Som tack har jag stickat en sjal, Bitterrot, i Teetees eleganta garn av kamull och tushasilke komplett med pärlor längsmed kanten. Jag använde stickor 3.5mm och gjorde en del modifieringar eftersom jag bara hade en härva (500m) istället för de 700m som mönstret krävde.

måndag, september 12, 2011

Hösten är här


September månadsbild ur Très Riches Heures ca 1410

Dagarna blir mer färglada, regnovädren kommer i mängder och vi svampen frodas. Vi planerar att gräva om trädgårdslandet, plockar mängder med svamp och kikar till enarna i väntan på de blåa bären. Leoparden slöar mer och mer på soffan istället för att kasta sig ut på äventyr.