måndag, augusti 29, 2011

Krappröda nypon



Hos en bekant som växtfärgar garner köpte jag ett handspunnet garn färgat med krapp och korshenill till en härligt röd färg. Eftersom garnet var alldeles för tunt för att brodera med eller för att matcha in med mina andra tvåtrådiga växtfärgade vävgarner så valde jag att sticka mig en spetssjal av det. På Raverly hittade jag mönstret Nypon vilket passade utmärkt både med tanke på färgen och på att jag inte var helt säker på hur många meter härvan innehöll. Det visade sig vara ganska många, jag stickade med 3.5mm eftersom garnet var så tunt och fick ändå ut en skaplig sjal med 7 upprepningar av mönstret.

fredag, augusti 19, 2011

Urblekt skeppsvrak



Mitt första försök på en cirkelrund sjal visade sig bli ett monster. Jag har genom åren både fått och köpt på mig en hel del växtfärgade garner, bland alla de klara, starka färgerna som passar så bra till epokläder finns det alltid en eller ett par nystan av urblekta nyanser. Alla de nystanen har nu hamnat i sjalen shipwreck, allt som allt väger den sina modiga 400g och har en diameter på 1,5m. Eftersom sjalen var lättstickad har den gett mig blodad tand och jag sneglar ömsom på traditionella mönster och ömsom på cirkelkoftor.

måndag, augusti 15, 2011

Åtta dagar semestersarbete



Nyligen hemkomna efter en hel vecka på Gotland och årets medeltidsvecka. En vecka fylld med både arbete och avslappning. Med halvnakna karlar och dånande musik, med fyrverkerier och visbypest, med goda vänner och god mat, med 650 år jubilerande krig och rekonstruerad båt, med regnväder, åska, sol och kalla nätter. Tygköp, vildsvinsfäll och fyndade loppisgrytor. Fuktiga kläder och läckande tält. Lummelundagrottor, kränku, krusmyntagården och Bro kyrka summerar årets vecka.





torsdag, augusti 04, 2011

Mörkögda augustinatt


Augusti månadsbild ur Très Riches Heures ca 1410

Augusti sänker sina mörka nätter över oss, samtidigt som svamp, päron och äpplen börjar mogna tar vi en paus. En veckas semester och öliv väntar oss innan vi återigen tar itu med vardag, arbete och studier.

onsdag, augusti 03, 2011

Fru Kantarell



Av garnet som blev över från FLS koftan stickade jag mig en trevlig liten kantarell basker. Mönstret heter Early Morning Beret och bortsett från ett par ändringar, kanten stickade i 2x2 ribbning istället för 1x1 och så avslutade jag med en liten snodd. Lite mindre än ett nystan gick åt till detta snabbstickade projekt.

tisdag, augusti 02, 2011

Rosersbergs medeltidsdagar

Helgen bjöd på medeltidsevent med tornerspel, planen från början var att Riddaren skulle rida och jag bara skulle gästspela för att hålla ett öga på Snöprinsessan. Som vanligt är det sällan det blir som det är tänkt. Riddarlaget fick akut brist på väpnare vilket gjorde att jag fick hoppa in, efter fyra spel på en helg är kroppen nu i starkt behov av återhämtning. Sista spelet avslutades lite hastigt och olustigt med en tripp till akuten (Danderyd denna gång) och det konstaterades att Riddaren återigen brutit ett par revben.