fredag, juni 24, 2011

Traditionsbunden sjal



Under våren har jag stickat mig en traditionell knytsjal av gammalt hederligt svenskt ullgarn. Den är rätstickad från nacken och nedåt med fem stycken mosstickade mittmaskor på stickor nr 5. Garnet visade sig vara melerat så den fina randningen uppstod naturligt.


onsdag, juni 22, 2011

Studie i rosa



I vintras fick jag en stor påse växtfärgade garner av Silversmeden och hennes mamma. Bland de fanns ett gäng rosa toner och Silversmeden undrade om jag inte kunde sticka en väska till henne av dem, självklart kunde jag det. Det blev en riktigt 1300-tals väska med eklöv och blommor (mönstret till blommorna kommer från de Spanska stickade kuddarna från slutet av 1200-talet), för att bryta av allt det rosa la jag in bårder av blått. Väskan innebar även att jag fick möjlighet att prova min senaste bandvävstol, gjord för att väva med brickor och med tanke på kantväv. För att vara första försöket på kantväv känner jag mig väldigt nöjd, bredden på kanten blev lagom för en väska och jag har fått uppfattning om hur många brickor som krävs.


tisdag, juni 21, 2011

Bröllopsdag



Riddaren och jag firade vår allra första bröllopsdag tillsammans med en tur till hufvudstaden. Förutom att äta vansinnigt god indisk mat besökte vi historiska museet och spenderade lång tid ibland deras utställningar.

'
Bland annat såg vi bonader i textilavdelningen och en vansinnigt fin pieta från 1400-talet samt underbara detaljer på en madonnafigur från 1300-talet.

söndag, juni 12, 2011

Det ofärdiga broderiet



Bland alla handarbetsaker min mormor lämnade efter sig fanns ett halvfärdigt broderi. Eftersom själva mönstret till broderiet försvunnit när min mor och jag rensade bland broderimönstrerna (det låg uppenbarligen inte tillsammans med broderiet) gick det heller inte att sy färdigt. Jag ville ändå göra någonting med det så efter att ha haft det liggande i "blivande projekt" lådan inkorporerade jag påfågeln i mitten på en kudde. För att få lite storlek på kudden sydde jag på en lapptäckskant av spilltyger köpta för dylika tillfällen.

söndag, juni 05, 2011

Första sommarmånaden


Juni månadsbild ur Très Riches Heures ca 1410

Snart väntar sommardagarna. Vi planerar årsdagar, paviljongfix och andra mer eller mindre stora projekt. Utanför fönstret skördar hyresvärden sitt hö, istället för lie och räfsor använder han traktor och andra maskiner för att forma det till stora gröna rundbalar men tiden på året är densamma precis som för 600 år sedan.

fredag, juni 03, 2011

Såhär i slutet av terminen

Min originalplanering har spruckit, flera gånger om. Jag skulle, om allt gått som det var tänkt, varit färdig lärare nu. Men livet blir inte alltid som man tänkt sig, vi fick Snöprinsessan vilket är helt fantastiskt ock underbart men det har trasslat till mina studier. Jag har c-uppsatser kvar, och lite ditt och datt inom religionsvetenskap III och så hela sista pedagogikperioden. Alltså letar jag febrilt efter ett deltidsjobb (alla förslag mottages tacksamt), mina csn veckor tar snart slut och pengar behöver man dessvärre i den här världen. Planerna nu ligger i att läsa religion och skriva c-uppsatser i höst, tillsammans med det där jobbet, och så bli färdig lärare till nästa sommar istället.
Sen då? Lärarjobb såklart. Det är vad jag önskar mig i alla fall, och lite tid till att läsa upp kompetensen till ett tredje ämne. Såhär i efterhand är det lätt att vara klok, jag gillar verkligen de ämnen jag har idag, de är en dröm att få undervisa i. Fast, smartare hade varit att ta textil som andra ämne (och minst lika roligt). Skam den som ger sig, Linköpings universitet har slöjdlärarkompetens på distans och halvfart (för färdiga lärare eller studenter på lärarutbildning) det blir mitt nästa mål. Man kan aldrig lära sig för mycket.