söndag, maj 29, 2011

Syrenblomssaft



Nu när syrenerna blommar är tiden för att göra syrenblomssaft. Det blir en saft med en härligt rosa färg och en lite mindre söt mer vuxen smak. Saften ska stå svalt i nästan en vecka, hos oss blev alternativet klädkammaren som för tillfället är det svalaste rummet i lägenheten. Där står redan en hink med maskrosvin och puttrar. Jag var lite orolig för att saften skulle spontan jäsa, syrenblomsvin är förvisso en intressant tanke men just nu ville jag göra saft. Hur som haver så var klädkammaren sval nog.


måndag, maj 23, 2011

Mycket medeltid blir det

Den senaste veckan har gått i raketfart med årets två första tornerspelsevent. Onsdagen bjöd på Specialskolemyndighetens historiska dag, med multihandikappade elever och veckan avslutades med Tyresö medeltidsdagar. Tre toppendagar med spel som gick fantastiskt bra, dessvärre avslutades de lite hastigt och lustigt med en åtta timmar lång vistelse på Sös och ett brutet revben för Riddaren.

lördag, maj 14, 2011

Arbetskjortel version 1



Eftersom jag då och då deltar i tornerspel som väpnare kände jag att en arbetskjortel att springa omkring i på eventen vore trevligt. På banan är det Riddarlagets tabarder som gäller men innan och efter är det roligt att ha någonting snyggare att ta på sig.
Jag tänkte mig en kjortel med utgång från herjolvsnäsfynden 38 och 41. Mycket eftersom jag hade det mönstret färdigt hemma. Då kjoltyg är bannlysta från banarbete (kvinnor var av tradition inte väpnare) så blir kjortel av manstyp och alltså lite kortare än om jag hade sytt den som klänning. Tanken från början var en kjortel med knappar ner till midjan. Ur min tygkista rotade jag fram lite av det rutiga yllet som fyndades förra våren. Eftersom jag ville göra en miparti beställde jag tyg från Korps till den andra halvan, deras tunna vadmal. Någonstans fick jag alltså total blockout eftersom det rutiga är ett väldigt tunnt ylle och korps vadmal är, som sagt, vadmal och alltså dubbelt så tjockt. Skam den som ger sig, kjoreln behövs redan på onsdag då det första spelet går av stapel och helgen bjuder på event nummer två alltså är den provisoriskt ihopsydd i skarven fram och bak. Den går att använde och jag får känna in mig och jag ska behålla den som den är eller, vilket är troligare, beställa lite mer av vadmalen och byta ut den rutiga.

Baksidan i solsken vilket bäst visar den fina gula vadmalen.

söndag, maj 08, 2011

Självhushållning och konstutsällning



Helgens fina väder passade bra till att börja med självhushållning i liten skala. Nässlor har vi gott om här, och eftersom torkade nässlor passar bra både som bas i örtteer och som energitillskott i bröddegar eller müsli är det nässlorna som är först ut i torkollen. Överst ligger dessutom lite svartvinbärsblad som också de ska bli till te under vintermånaderna.

Det var ett par finfina dagar för svärmors konstutställning också. Tillsammans med en bekant i dennes verkstad slogs portarna upp till en tredagars utställning med målningar och träskåp. I trägårdens stenparti grävde Svärfar ner några av sina hällristningstavlor medan Svärmor piffade till utställningslokalen med sina tovade figurer. Riddaren och Svärfar roade sig sedan med att göra mer eller mindre konstiga installationer av figurerna.



tisdag, maj 03, 2011

Sköna maj välkommen


Maj månadsbild ur Très Riches Heures ca 1410

Maj är här med allt vad det innebär. Plommonträdet blommar, vinbärsbuskarna tar sig ordentligt och det har börjat spira i trädgårdslandet. Just idag är det visserligen en bakslag med snöflingor stora som dun i luften. Själv sitter jag inne och växlar uppsatsskrivandet med medeltidssömnad och lite bakande. Vi åt pressad potatis på valborg, någonting som är väldigt svårt att beräkna portionsmässigt vilket resulterade i att det blev otroligt mycket potatis över. Efter att ha rotat lite i receptböcker och på googel hittade jag Potatislimpa, potatiskringlor och kronans kaka med chokladtäcke. Förvånansvärt gott och det känns bra att ha använt all potatis istället för att slänga den.