lördag, april 23, 2011

Glad Påsk



En riktigt glad påsk med många ägg och trevligt sällskap önskar jag er alla.

torsdag, april 21, 2011

Snöprinsessans första påskägg



Klart att snöprinsessan ska få ett påskägg som innehåller en massa godsaker. Jag har länge gått och kikat på alla virkade och sydda leksaker i matformat som finns för barn. Problemet som jag känner nu när jag själv har en dotter är att de (nästan) alla är i form av sötsaker. Det är punchrullar och prinsesstårtor och cupcakes i mängder och jag är inte riktigt beredd att ge Snöprinsessan leksaker på temat godis och kakor. Alltså blev jag väldigt glad när jag på Ravelry hittade en mängd stickmönster av grönsaker, frukt, bär och svamp.
Det här påskägget är ett första urval och det kommer med all säkerhet att komma fler nyttiga leksaker så småningom.
Citronen och Limefrukten har jag hittat här, Jordgubbarna här och Karl-Johan svampen är en variant på det här mönstret. Garnet är superwash behandlad ull som låg hemma i kistan och stickorna är 3mm.

måndag, april 18, 2011

vinbärsbuskar och vårblommor



Helgen har varit aktiv, fixardagar med riddargruppen tog upp stor tid men vi passade även på att rensa ur bland vinbärsbuskarna och mylla ner lite gödning. Kvickroten hade fått växa sig frodig och kvävde nästan ett par stackars jordgubbsplantor och en tulpan. Runt omkring spirar vårblommorna, tussilago, vitsippor och blåsippor kikar fram på gräsmattan och i rabarberlandet har både knoppar och små blad tittat upp.

torsdag, april 14, 2011

Vår på riktigt


April månadsbild ur Très Riches Heures ca 1410

Veckorna trillar på, det är redan mitten av april och snart påsk. Vi planerar trädgårdslandet, frön, sättpotatis och sättlökar är inköpta det återstår bara att rensa ur landet och området kring vinbärsbuskarna. De ska få en välbehövlig dos askgödning. Vårblommorna frodas i gräsmattan, tussilagon och blåsipporna niger i backarna men själv sitter jag inne med uppsatser och ser endast vårsolen genom fönstret.

lördag, april 09, 2011

En hommage till den svenska ullen



Jag hakade på Tant Koftas sticka mobilfodral period, med liv och lust tog jag tag i ett fodral till min kamera (eftersom jag då inte hade någon mobil i behov av ett fodral). Kamerafodralet, nederst i bild, stickades i M&K baby eco ull. Det filtades i maskinen och så blev det liggande. Jag använde det men hann aldrig riktigt med att sy på knappen och göra en vettig stängning.

I början av veckan skaffade jag mig så en ny mobiltelefon, en som verkligen var i behov av ett ordentligt fodral. Jag rotade lite i min garnkista och hittade de grå nystanen som jag fått av min mor för ett tag sedan. Nystanen har legat i hennes garnkista en pass 20 år och är av riktig ordentlig svensk ull. De naturgrå nystanen tillsammans med ett mönster på ett får norpat från en gotlandströja blev ett dubbelstickat fodral. Min hyllning till de svenska fåren och den svenska ullen. En udda lila knapp från lådan blev pricken över i-et.

Kamerafodralet har fortfarande ingen ordentlig stängning men nu har jag i alla fall sytt fast knappen. Nu ska jag bara sticka ett till som fungerar under medeltidsevent, ett grått får med lila plastknapp känns inte direkt medeltida hur vackert det en må vara. Sedan blir det ett fodral till Riddaren som följt mitt exempel och uppdaterat sig med en ny mobil.


Innan maskinfiltningen

söndag, april 03, 2011

Kantareller om våren



Min Februari Lady Sweater är äntligen klar. Jag har haft mönstret länge, de fina gamla pärlemorknapparna ännu längre och bara väntat på det där perfekt gula garnet som skulle matcha allting. Efter mycket om och men så fastnade jag för heavens hand i färgen saffron. Garnet är härligt kantarellgult och passar koftmodellen och mig perfekt. Jag stickade minsta storleken, utelämnade hälften av alla omslagsökningar och då gick det åt en bit mer än 3hg (mindre än hälften men mer än en snutt).