söndag, januari 30, 2011

Krispigt vårgrönt

Ett år senare och min Plain and Simple är äntligen klar. Det blev ett tredje gången gillt eftersom de två första versionerna blev alldeles för stora. Garnet är krispigt, illigt vårgrönt från Kauni, och med undantag av att jag la upp mycket färre med maskor för att få den lagom stor i omkrets så har jag följt mönstret. Knapparna i halsen är eneträ från förådet.

måndag, januari 24, 2011

Utflyktsdags

Helgen bjöd på en tur till Jönköping, en god vän ställer ut tavlor och vi passade på att besöka dem och kika på alla tavlor. Samt se oss omkring i staden som utan tvekan hade flest kyrkor per kvadratkilometer och dessutom väldigt vackra stadsmiljöer.
Ett par loppisturer hann vi även med, där fanns många att välja på men efter moget övervägande (eller snarare guidning av vännerna) besökte vi det lokala "sälj vad du har på vinden" loppiset, röda korset och stallqvarn. Det sista är varmt rekomenderat, det var en fantastiskt upplevelse. Kort sagt var det en trevlig helg och en välbehövlig andningspaus innan kurserna till våren startar.

fredag, januari 14, 2011

Kalla golv

Egentligen stickar jag på min PoS, jag har repat upp och påbörjat den igen för tredje gången gillt. Men eftersom det är så förmårrat kallt på våra golv smet jag emellan med mitt allra första par sockar. Garnet är tvåtrådigt turkosblått och grått från botten av min garnskista, mönstret är en modifierad version av "socka med rullkant" ur boken sticka småvarmt. Jag gillade inte rullkanten utan gjorde ett vanligt slätstickat skaft med en liten resår längst upp.

söndag, januari 09, 2011

Ugglor i mossan

Vantar i handspunnen alpacka, mönstret heter Give a hoot och är riktigt underhållande att sticka. Det jag gillar framför allt är den orginella tumökningen som tillsammans med den mjuka alpackan gör vantarna till ren och skär lyx att använda.

tisdag, januari 04, 2011

Sypallen

För ett tag sedan hittade jag en sypall hos den lokala auktionisten. Tyget som satt på var fantastiskt, fast kanske inte just på pallen. Men skam den som ger sig, pallen följde med hem och efter lite rotande i koffeterna hittade jag ett rester av ett grått ylletyg. Ett aplikationsbroderi i yllegarn och snuttar av tunn yllekypert blev pricken över allt. Nu pryder sypallen sin plats vid soffan, proppfull av påbörjade projekt som små nyfikna fingrar inte ska pilla med. Tyget som satt på från början sparas, det har jag stora planer för.

måndag, januari 03, 2011

Obloggad hemslöjd



Även om bloggen legat i träda har inte händerna gjort det, alltså har jag ett par obloggade saker med mig in på det nya året. Först ut blir den fuskade hemslöjdskudden. Jag har alltid varit lite småförälskad i hemslöjdens kuddar med fårskinn, men alldeles för snål för att faktiskt köpa mig en.
I föräldrarnas gömmor hittade jag resterna av tyget till Skedevidräktens vinterförkläde, perfekt som framsida till min alldeles egna fårskinnskudde. Baksidan blev en slaktad lammskinns jacka från gotland. Jag sydde två stycken och gav bort den ena till Modern i julklapp, tyget (och jackan) var trots allt hennes från början.

söndag, januari 02, 2011

Nytt år


Januari månad ur Très Riches Heures ca 1410

Det nya året kom och det gamla året gick, med det alla sorger och bedrövelser. Det har varit ytterligare ett turbulent år med stora kast mellan lycka och katastrof. I det nya året önskar jag mig stabilitet, lugn och ro. Ett år med trevligt hantverkande, avslapnande småskaligt trädgårdsbruk och vilsam vardag.