onsdag, december 30, 2009

Nytt år, nya krafter?

Det är vad jag önskar mig inför det nya året, nya starka krafter.
Försöker mig på ett bokslut av det gamla. Det har varit många tråkigheter och mycket trassel, en begravning, tekniska problem när en skärm och två datorer beslutat sig för nästintill kollektivt självmord. Studieproblem med böcker som inte kommer som de ska, beställningar som försvinner. Jag har varit trött, nästan hela sommaren och hösten har gått i trötthetens tecken. Nu låter det som om allting varit grått och trist men det har det inte. En ny lägenhet med lugn och ro, ett litet blått + i en vit ruta (inte underligt om jag varit trött), en planerad spontan överraskning som leder till stora förändringar framåt nästa sommar. Glädjekarameller som går att suga länge på. Om 2009 har varit turbulent så kommer 2010 bli omvälvande och livsomstörtande.

Ett gott nytt år önskar jag er alla.

Första kläderna

Livets allra första små kläder, vantar, Stickfrossas Fina Bebisens kofta och Fröken C's Skruvade bebismössa. Allting i gråa toner av Marks & Kattens baby ekoull. Mössan gav mig lite småproblem då stickor nr 5 blev alldeles för stora och omräkningen till stickor nr 3 inte ville stämma för mig. Men med lite tålamod och väldigt mycket envishet gick det tillslut. Resultatet är mjukt och pyttesmått, precis som första kläderna ska vara.


tisdag, december 22, 2009

Dagen före, dagen före dopparedagen

Granen är pyntad och klapparna är inslagna. Lägenheten är julstädad och fin. Nu tar jag mig några dagars ledighet, med stickningar och trevligt umgänge.

God Jul

måndag, december 21, 2009

Best friend

Två lyxiga aftonväskor i ull och siden efter mönstret Best friend. Inte en till mig och en till en vän, som skaparen föreslår men däremot en till mor och en till svärmor. Den grå är stickad i Marks & Kattens baby ekoull och fodrad med olivgul sidentaft. Den röda är i två trådar pälsull från Östgöta ullspinneri och fodrad i gulguldigt råsiden.

söndag, december 20, 2009

Fjärde advent

Tiden går fort när man har roligt och i helgen har det varit full fart. Lördagen spenderades i huvudstaden. Julmarknad på skansen med föräldrar och svärföräldrar samt en tur ner till gamla stan. En tripp till garnaffären (som tyvärr inte hade det jag behövde), kallikå där ett par väldigt gulliga byxor stl 50 inhandlades och julmarknaden på stortorget.
Adventsdagen tillbringades i stallet, med slädtur genom ett rikigt snörikt och vintervitt landskap. Vi passade även på att hämta en rikigt stor, fin julgran. Granen står nu och dropptorkar i vardagsrummet, i väntan på ljus och pynt.

fredag, december 18, 2009

Fårskinns muddar

För ett bra tag sedan stickade jag mig en tupphätta, med utgång ur mönster och färgställning på ett rosengångstäcke min morfars mor vävt. Min moder fick syn på mössan och kände genast igen mönstret (det är ganska speciellt i färgerna), eftersom hon är förtjust i muddar och dessutom ganska frusen av sig så komponerade jag ett par födelsedagsmuddar till henne efter samma mönster.
Stickade i varierande ullgarner (baserat på att färgen blir rätt snarare än att garntypen är densamma) på stickor 2.5 och fodrade med fårskinn. De är olikfärgade med mening, det var enda sättet att få med hela mönsterrapporten utan att mudden blev obekvämt lång.

söndag, december 13, 2009

Gräsänka på julmarknad...

...eller Lucia och tredje advent. Riddaren åkte iväg på studieträff imorse och blir borta ett tag. Tänkte spendera dagen i enslig ensamhet men blev istället utbjuden av svärföräldrarna. Vi var iväg på julmarknad i Nallelunda, samma ställe där Majoren fyndades förra året. Ingen björn detta år men väl en lagom stor julbock i halm och ett trevligt tillskott till bokhyllan i form av Widdings Majors avsked. Detta år bjöd på en minst lika mysig fikastund i det hemtrevligt 1700-tals huset. Det är så skönt att bara sitta där och inspireras av alla fina saker som en samlare visar upp i sitt hem. Dagen avslutades med laxmiddag hemma hos svärföräldrarna, så nu är vi mätta och belåtna (framför allt åt matlådan som innebär ännu en god laxmiddag).

måndag, december 07, 2009

Andra advent

Mörknet tätnar i advent och vårt andra ljus blir tänt...

Helgen har varit så full av aktivieter som bara medeltidsföreningen kan göra den. Lördagen tillbringades på jullunch i glada vänners lag. God mat och underhållande sällskap förgyllde det annars gråtrista vädret. Söndagen innebar vinterns första träning, utan att kunna göra någon större nytta alls. Den inneboende klämmer på en nerv och det smärtar konstant i bäckenet och högerbenet. Förpassad till kryckor och vilopall är det svårt att vara behjälplig på en tornérträning.
Lite adventspyssel fanns det ändå tid till, trots den uppbokade helgen. Tre nejlikapelsiner sprider nu julstämning i lägenhetens fönster.

tisdag, december 01, 2009

Snabb och mjuk basker

Fröken C's mjuka varma snabba basker i rester av Marks & Kattens baby eko ull. Upptäckte att jag köpt alldeles för mycket garn till ett hemlisprojekt. Nåja för mycket är bättre än för lite framför allt sedan jag upptäckte den otroligt fina baskern på Fröken C's blogg. Jag stickade den på stickor nr 4 istället för nr 5 och den tog mindre än ett nystan av varje färg. Så nu har jag fortfarande garn över... Funderar på en skruvad bebismössa från samma ställe.