torsdag, september 24, 2009

Flyttbestyr

Livet förändras snabbt och mycket. Kontraktet på en ny drömlägenhet har skrivits, flyttlasset går i början av december. Ett steg närmare drömmen om eget hus på landet, i väntan på den möjligheten är hyresrätt i äldre tvåfamiljshus ett mycket bra substitut. Framför allt som lägenheten har både kakelugnar, spegeldörrar och trädgårdsmöjlighet.

lördag, september 19, 2009

Nordiska muséet

Fredagen spenderades med en hastigt påkommen tripp till Nordiska muséet, hastig eftersom det var meningen att vi skulle tagit en heldag i huvudstaden idag. Men efter att ha upptäckt spårarbeten (med miljoner olika extrabussar istället) under helgen förflyttade vi utflykten. Vi var båda mycket nyfikna på den bröllopsutställning som pågår, och vi blev båda grymt besvikna. I media har uställningen framställts som en inspirationskälla, där olika traditioner och bröllopsseder genom tiderna ska ta upp. Icke då, på en trappavsats mitt i museumet visades ett tiotal brudklänningar från 1946 och frammåt och så var där fyra berättelser om fyra indviduella och udda bröllop. Samt en monter med de där plastfigurerna man sätter överst på tårtan och en med lite smink, några brudkronor och skor. Det var hela den stora inspirationsväckande utställningen. Besviken!
Som tur var pågick en utsällning om folkkonst samtidigt, vilken vi hade mycket större glädje av, liksom de fasta utställningarna om Svenska bostäder och om årets högtider och traditioner.

måndag, september 14, 2009

Skillebyholms höstmarknad

Söndagen spenderades på höstmarknaden i Skillebyholm. Trevligt väder, lagom varmt (eller kallt) och inte alls blåsigt. Marknaden har förändrat utbudet sedan vi var där sist, saknade en hatt och mösstillverkare men upptäckte istället åtskilliga fler keramiker.
Passade på att köpa regnbågsfärgat garn, här ska stickas både tröja och vantar. Samt fynda lite böcker, Medieval Calendars, Trollflöjten i bilderboksversion med illustrationer av Tord Nygren (en av Riddarens favoriter) och I min farmors hus med illustrationer av Ilon Wilkand (en av mina favoriter).

lördag, september 05, 2009

Konstrunda

Trakten bjöd i helgen på sin årliga konstrunda, tidigare år har den gått mig helt förbi men eftersom modern uppmärksammade den slutade det med att vi åkte en tur runt. Bland textilkonstnärer med fantastiska mattor och plädar i ull, eller med handfärgade sidensjalar. Bland träsnidare med svepaskar och snibbskålar och bland keramiker med underbara fat och skålar. Det sista stället vi besökte serverade dessutom ekologiskt, närproducerad lammsoppa som vad gudomligt god. Med hem i väskan följde ett fat/skål i ljusglaserad stengods. Det står nu och ståtat på köksbordet med fina svenska äpplen i sig.