tisdag, december 23, 2008

Från oss alla

till er alla, en riktigt God Jul

fredag, december 19, 2008

Ännu ett loppisfynd

Riddaren och jag hade planer på att ta oss en trevlig promenad runt hos den lokala auktionisten, bara för att se vad de hade. Väl där upptäckte vi att det är vinter-öppettider, det vill säga stängt, något besvikna fortsatte vi mot biblioteket och återlämningen av lånade böcker. Halvvägs dit upptäckte vi röda korsets loppis, de hade öppet och dessutom den årliga rean. Minnet av fynden som gjordes där under förra årets rea vaknade till liv. Då hittades inte mindre än två pälsar, av obestämnd art, för ett mycket löjligt pris. Pälsarna är numera slaktade och delar av de pryder manteln. Vi tassade in i den lilla lokalen, och vad skådar inte våra ögon, mitt bland gamla dammiga yllekappor från 80-talet hänger en vacker minkpäls. En närmare titt visar att pälsen är från saga mink (!) och priset är vad som måste benämnas som mer än löjligt. Vilket fynd, här planeras nu nya mantalar och värmande huvor.

lördag, december 13, 2008

Julklappspåsen!

Jag kunde inte hålla mig längre, min första julklapp är öppnad, och ett så härligt fylligt innehåll det var.

Två böcker, Främlingen av Diana Gabaldon och Maisie Dobbs av Jacquline Winspere. Tyvärr hade jag läst båda men vad gör det, jag minns att jag tyckte om de och jag tillhör kategorin som gärna läser favoritböcker flera gånger om.

Där fanns ett fint litet brev från min tomte (och en egen liten tomte som placeras högt upp på en hylla där herr Katt inte kommer åt honom). Tvålar med trevlig doft som ska bli mycket intressanta upplevelser och en söt nessesär. Det är ingenting jag brukar använda mig av men däremot har jag gärna den typen av fodral till mina olika handarbeten (återigen för att hålla herr Katt på avstånd från trådar och nålar), perfekt!

Tomten hade även skickat med ett underbart, härligt mjukt, vitt garn (hur kunde hon veta att jag är förtjust i naturvitt) och en stickbeskrivning på handledsvärmare med spetsmönster (ännu en fullträff, jag är mycket fäst vid skira spetsar). Detta ska bli spännande, jag stickar vanligen inte efter beskrivningar.

Självklart fanns det även ätbara saker i min julklappspåse, örtté av/med blåbär vilket jag är ytterst nyfiken på. Två typer av Anton Bergs marsipanbröd (mums!) och lindorkulor från Lindt.

Tack så väldigt mycket Lapperiet och Stickeriet för en underbar julkappspåse. En perfekt avslutning på en dag som inte började särdeles bra (influensa är aldrig kul). Nu ska jag krypa till sängs med en kopp nytt té och någon av böckerna, de kunde inte kommit lägligare.

fredag, december 12, 2008

Jullov och mysteriet med tranan

Ledigheten har börjat, eller ja den så kallade ledigheten. Meningen är att vi ska skriva på våra portföljer fram till början av januari, vilket i praktiken innebär att vi har ett trevligt och mycket efterlängtat jullov då portföljen inte kommer ta fyra veckor att sno ihop.

Efter att ha haft kontakt med Gripsholms slott, som hänvisade mig vidare till nationalmuseum, konstaterades att maken till vår trana inte finns på slottet. Intendenten kunde på rak arm bara komma på en akvarelltrana i samma storlek som vår, det skulle vara en målning till Olof Rudbeks Fogelboken som hänger i Uppsala universitetsbibliotek. Hon föreslog att det vi hade inramat skulle vara en av faksmilerna som trycktes 1985.

lördag, december 06, 2008

Julmarknad i Nallelunda

Dagen som skulle sependeras hemikring, med julbak och annat pyssel, slutade på en liten julmarknad utanför Nallelunda. I ett trevligt hus från 1700-talet serverades skinksmörgås och sju sorters kakor, i ladugården fanns allsköns djur. Från får, grisar och höns till kalkon och påfågel. Men det var i marknadshuset, ett större uthus, som de största överaskningarna fanns. Förutom det mer traditionella beståndet som en julmarknad brukar ha, kransar och halmbockar, så fanns där nya och gamla antikviteter. Under en trappa i ett hörn låg en björnfäll, komplett med huvud och klor. Riddaren fastnade direkt (och det gjorde jag med), det är inte ofta man har tillfälle att komma över en äkta björnfäll. Nu ligger den på sovrumsgolvet men i sommar får den följa med oss ut på spel och ligga i tältet. Där fanns också en akvarell, föreställande en trana, i nästintill fullstorlek. Försäljaren påstod att en likadan (maken?) hänger på Gripsholms slott, vi planerar att ta en tur dit så småningom för att se om det stämmer.

Nu har den kommit

Min julklappspåse large påse har kommit! Nyfikenheten strider med moralen, ska den öppnas nu (nu nu!) eller på julafton? Det är ju trots allt en julklappspåse, men å andra sidan är det långt till jul...