måndag, augusti 25, 2008

Böcker A-Ö


L




Författare blir Lang Maria Sveriges okrönta deckardrottning. Jag har älskat hennes böcker ända sedan jag hittade två i mina föräldrars bokhylla. Egentligen var det en slump eller ett misstag att jag började läsa henne. Som 14åring var Stephen King min absoluta favorit och bokgud. En tråkig dag med ingenting att läsa botaniserade jag igenom föräldrarnas bokhyllor i jakten på någonting nytt, jag hittade pocketversionen av Vi var tretton i klassen och föll för baksidetexten "En riktig Lang rysare" (främst för ordet rysare, kom ihåg King). Nu är ju Lang en pusseldeckarskribent och inte författare till rysare. Trots det så fasnade jag totalt, och är nu stolt ägare till många (nästintill alla) "Lang rysare".

Titel blir Lägerfånge A5272 av Schloss Eva. Jag har precis som många andra, haft en period då jag slukade biografier från andra världskriget och förintelsen. Schloss får reprecentera den perioden och det avsnittet i mina bokhyllor. Dessvärre har jag ännu inte läst Anne Franks Dagbok, men det kommer nog så småningom.

Litterär Karakär hoppar jag den här gången också.

söndag, augusti 24, 2008

Ålandskryssning

Ja mina vänner ni läser rätt. Jag, som blir så fruktansvärt sjösjuk och som dessutom egentligen inte tycker om varesig båtar eller vatten har åkt på ålandskryssning. Riddarlaget inbjöd till en trevlig helg ombord på ett av sveriges mer välkända kryssningsbolag. Det var speciellt roligt att se alla i någonting annat än medeltids- eller stallkläder. En kryssning har alltid både för och nackdelar men att spana in vilka som åker är alltid roligt. Där finns klassiska tjejgäng, killgäng i piké tröjor eller skjortor och jeans med massor av produkt i håret. Där finns relikerna från 1980 kallt, blonderad hockeyfrilla inräknad, eller varför inte paret som åker över för att dricka kopiöst och för att köpa snus, cigg och öl på flak. De som har en egen liten kärra att köra dessa ölflak av båten ... Kort sagt, nämn en klichéartad kryssningstyp och jag kan garantera dig att den fortfarande existerar på färjorna.

tisdag, augusti 19, 2008

Svampdag

Som utlovat körde vi iväg under eftermiddagen för att plocka svamp. Det blev dessvärre inte omkring stallet utan svärmor följde med och visade oss nya ställen. Där var dåligt med kantareller, vi hittade bara ett fåtal (även om de var av gigantisk storlek). Karl Johan fanns det desto fler. Efter en och en halv timme hade vi fyllt ungefär fyra korgar, och det på en väldigt liten yta. Kvällen avslutades med en svampomellett fylld med fin Karl Johan, samt den mindre roliga delen av svampplockning; rensningen.


Mastodontkantarellen och en vanlig samt en titt ner i påsen med svamp.

måndag, augusti 18, 2008

Årets första svampsmörgås

Riddaren kom hem med en liten bruk kantareller efter ridturen. De omvandlades snabbt till den smörstekta varianten och förtärdes på en bit bröd, det bästa sättet att äta kantareller. Riddaren berättade även om mastodont svampen han såg ifrån hästen, en karl johan med ofantligt stora dimesioner (20cm i diameter om man får tro honom). Imorgon ger vi oss ut på en promenad runt stallet och hoppas på att vildsvinen inte hunnit före till den åtråvärda svampen. Om inte annat så finns det andra svampar i skogen vi kan plocka.

lördag, augusti 16, 2008

Hertig Karls marknad

Nyköpings rennässansmarknad är till ända för i år. Som ambulerande försäljare var jag orolig för det eventuella regn som meterologerna hotat med. Det visade sig som tur var (för mig och min riddare) att muséet hade fått ett antal avbokade hantverkare varpå vi kunde överta en tom bod istället. Den enda nackdelen med boden var att vi tyvärr missade hertig Karls hovkapells första framträdande och förevisningen av marintrumpeten, den akademiska ridkonsten som ”Riddar­skapet av den akademiska ridkonsten” visade upp samt fäktningen med Östra Aros fäktförening (någonting vi kunde ha sett som ambulerande). Marknaden hade som vanligt en hög standard med många trevliga hantverkare, som alltid gick det att köpa med sig en mängd godsaker. Årets höjdare består av marsipansmultron från Kutterkonfekt, whisky toffe från Annie D's Scottish confectionery samt en mycket trevlig keramikruka med honung från Lugnets bigårdar.

fredag, augusti 15, 2008

Böcker A-Ö


T



Författare blir Tolkien J.R.R, mer behöver knappast sägas. Jag hittade trilogin redan som 10 åring, men kom dessvärre inte förbi förordet fören ett antal år senare. Det är en riktigt begåvad författare, inte tal om annat.

Titeln blir Tyskungen av Läcberg Camilla. Jag hade länge försökt mig på att låna boken (som ständigt var utlånad) så det slutade med att jag köpte den som pocket. Trots att jag inte är förtjust i våldsdeckare så var den helt ok.
Litterär karraktär är som vanligt svårt. Faktum är att det står helt still, jag tar ett "gå vidare till gå" kort och hoppar över kategorin den här gången.

torsdag, augusti 14, 2008

Böcker A-Ö


K



Författare blir Kostova Elizabeth som har skrivit Historikern. Jag frångår min princip att bara lista böcker som står i min bokhylla, men å andra sidan hoppas jag verkligen att jag får tag på den här boken.

Titel blir Kallocain av Boye Karin, är mindre förtjust i Boye som diktare men däremot är hennes dystropi helt underbar.

Litterär karaktär är även den här gången ganska lätt, Krille huvudpersonen i debutromanen Janne min vän av Pohl Peter. Stackars Krille som inte kopplar, som inte ser och som inte förstår det familjen runt omkring honom listar ut. Krille som alltid ställer upp för Janne villkorslöst. En riktig vän.

onsdag, augusti 13, 2008

Liljekonvaljemö

Jag tror inte det är många, om ens någon, som faktiskt förstår hur mycket min mormor betydde för mig. Hur mycket hon fortfarande betyder för mig.
På gott och ont så påverkade hon mig, min kärlek till och min kunskap om kulturhistoriska föremål var det hon som la grunden till. Oavsett vad som hände mig, hur mitt liv utvecklades, så fanns hon alltid där. Även om jag långsamt blev medveten om att min mormor inte var som andra (på gott och ont), och även om jag tidigt lärde mig att utnyttja det, så var hon ändå min mormor och jag saknar henne.

torsdag, augusti 07, 2008

Stressiga augusti

Augusti blir precis så stressigt som jag befarade. Studierna börjar inte fören den 25, men innan dess är det en renässansmarknad, två eventuella premiärer och en kryssning. Jag behöver se över min utrustning, färdigställa allting som är påbörjat. Jag behöver också börja läsa om min historiska översikt. Bara själva tanken på att jag om sju veckor ska börja undervisa två klasser och då förväntas kunna massor gör mig nervös.

Trots allt detta börjar jag känna mig lugnare, säkrare. Stod framför spegeln för någon dag sedan och såg för första gången det som andra säger mig nästan dagligen. En ny insikt, den gör mig inte inbillsk eller narcissistisk, men. I och med att jag faktiskt såg det själv raserades lite av det som de så kallade "klasskamraterna" byggde upp under skolgången. Min självkänsla har ökat, och med det så ökar förhoppningsvis även självförtroendet.

måndag, augusti 04, 2008

Nytt datum

Vi har lyckats ändra inflyttningsdatumet till den 15 september istället. Det blir lite längre tid med dubbla hyror men mycket smidigare, framför allt för mig. Har fått schemat för höstens studier och min VFU period börjar redan sista veckan i september (och inte första veckan i oktober som jag trodde). En inflyttning den 15 gör att vi i alla fall har en vecka på oss med uppackning och iordningställande innan jag försvinner iväg.
Nu gäller bara ett metodiskt packande, rensande och slängande. Min kära far kom ned i slutet av förra veckan med ett stort gäng kartonger. De kommer behövas, även om jag fortfarande funderar över var jag ska ställa alla mina packade bokkartonger...

söndag, augusti 03, 2008

Böcker A-Ö

A




Författare blir Andersson Hans Christian. Ända sedan jag var liten har jag vurmat för sagor i största allmänhet, och då blir den stora sagoförfattaren självklart någonting som läses ofta. I min bokhylla finns både illustrerade folianter och äldre böcker så som Sagor (utgiven 1975)

Titeln är given, Agnes Cecilia - en sällsam historia av Gripe Maria. Jag är ett stort fan av Maria Gripe och då främst av hennes sällsamma och fantastiska historier så som Skuggserien, Tordyveln flyger i skymningen och självklart Agnes Cecilia. Denna ungdomsroman som får det att krypa längsmed ryggraden.

Litterär karaktär är för en gångs skull ganska lätt. Alice, huvudpersonen i Caroll Lewis Alice i Underlandet. Jag har en svaghet för klassisk Engelsk litteratur, där är Alice given självklart.

lördag, augusti 02, 2008

Sjuka sommardagar

Som så många andra från riddarlaget åkte jag på magsjuka, ett mycket starkt och obehagligt illamående har förföljt mig sedan i onsdags. Svärmor sjuknade in dagen innan så jag har tyvärr kunna sett vad som kommer hända med mig härnäst, det har varit allsköns otrevligheter.

Vi passade på att flytta mina små odjur en av de dagar det kändes aningens bättre. Jag har gått med dåligt samvete för de under ganska lång tid. Spenderar större delen av mina dagar hos Riddaren och ingenting hemma hos odjuren. Därav flytten, odjuren bor numera i Riddarens hall till kattens stora glädje, det är ju någonting som rör sig därinne i buren...